Elérhetőségek

Vági és Fiai Kft.

9700 Szombathely,
Jászai M. u. 30.
Telefon:
+36-94/511-026

Fax: +36-94/511-026
E-mail:
info@vagiesfiai.hu

Paradox riasztó rendszer (hogyan tervezzünk riasztó rendszert otthonunkba)

2017. március 03., 09:15

Gyakori kérdés, hogy érdemes egyáltalán riasztó rendszert szereltetni?

Sokszor hallottuk már, hogy van-e értelme a riasztó rendszernek, mivel ki figyel oda manapság egy bömbölő szirénára, ill. melyik szomszéd néz utána ha lakás vagy autó riasztó hangját hallja az utcáról.

A sziréna elsősorban a betörőnek szól , őt bénítja. Képzeljük el, ha nincs riasztónk és a betörő az ajtó befeszítése után akár 1-2 órát is az ingatlanban tölt keresve az értékeket. Egy valaki bent "dolgozik", a társa pedig figyel kint az utcán. Biztos, hogy talál értéket ennyi idő alatt, a kár sok esetben óriási is lehet. Ha azonban van egy egyszerű riasztó rendszer mely helyben szirénázik és az ajtó befeszítése után megszólal, a betörőt azonnal elbizonytalanítja és cselekvésre készteti. Persze azt sem tudhatja a betörő, hogy a rendszer csatlakoztatva van-e megfigyelő állomásra vagy jön-e a rendőrség.. Ebben az esetben szinte kizárt a nagy értékű kár. Értéket azonban ekkor sem szabad szem elött hagyni.

Nem véletlenül fogadja el a biztosító a riasztó rendszert, mint rizikó csökkentő tényezőt. Rendszereink természetesen mind MABISZ ( Magyar Biztosítók Szövetsége) engedélyesek. A válasz tehát, igen van értelme a riasztó és betörés jelző rendszereknek. Bizonyított, hogy azokba a házakba, ahol riasztó és betörésjelző rendszer lett kiépítve sokkal kevesebb a behatolás. A  szereléssel járó költségek legtöbb esetben nem  haladják meg még egy betörés rongálási kárát sem, nem is beszélve az elvitt értékekről.

 

Mire kell figyelni?

1. Biztonsági rendszer nagyságát mindig a védendő objektumhoz és megóvni kívánt értékek nagyságához kell méretezni. Egy átlagos családi ház esetében ez 5-10 érzékelőt, szirénát, kommunikátort jelent. Fokozni a biztonságot nagyon sokáig lehet, csak kérdés , hogy érdemes-e.

2. Megfelelő szakembert, céget válasszunk lehetőleg ajánlásokkal ( valaki ajánlja, hallotta hírét, referenciákkal rendelkező)

3. Lehetőleg a környékről válasszon, gondolva a rendszer jövőbeni karbantartására ill. a kiszálások költségeire, gyorsaságára

4. A szakemberrel beszélje meg a betörésjelző rendszer fajtáját. ( vezetékes, vezeték nélküli, hibrid)

5. Mindenképpen olyan rendszer felszerelését kérje ami bővíthető és a jövőben kiegészíthető. Nem ajánlott a túl kicsi riasztóközpont vagy az éppen csak megfeleő választása.

6. Nagyon fontos! A sziréna lehetőleg az utcára néző falsíkon legyen elhelyezve. A kültéri hang és fényjelző sok esetben már a puszta jelenlétével elriasztja a betörőt. Az esztétikai szempontok miatt eldugott sziréna betörésre ösztökélhet. A betöréseket megelőző felméréskor a betörő azt gondolhatja, hogy nincs riasztó.

7. Ajánlott egy második belső sziréna is.

8. Átjelzés a távfelügyeletre mára már nem jár nagy költségekkel. Ha sokat tartózkodik valaki távol az otthonától akkor mindenképpen ajánlott, így nem kell neki azonnal személyesen  intézkedni egy nem várt eseménynél.

 



« Vissza az előző oldalra!
Vági és Fiai Kft. - MagyarVági és Fiai Kft. - NémetVági és Fiai Kft. - Angol