Elérhetőségek

Vági és Fiai Kft.

9700 Szombathely,
Jászai M. u. 30.
Telefon:
+36-94/511-026

Fax: +36-94/511-026
E-mail:
info@vagiesfiai.hu

Informatika

Számítógép hálózatok

 

Napjainkban a számítástechnika fejlődése a leggyorsabb ütemű. A személyi számítógépek használata mindennapossá vált. Egy PC is jelentősen megkönnyíti a használója munkáját, de hálózatba kötve több dolgozóval hatékonysága sokszorozódik.


 

  • A számítógépek hálózatba kötve lehetővé teszik, hogy a felhasználók egymástól függetlenül tudjanak dolgozni, de egyes adatokhoz többen is hozzáférjenek.

  • Az egymás közötti kommunikáció (levelezés, telefon) hatékonyabbá teszi a munkavégzést.

  • Lehetővé teszi a kijelölt felhasználók számára, hogy csatlakozzanak az internetre, ami a kommunikációt az egész világra kiterjeszti.


Strukturált kábelezési rendszer

A számítógépek mellett más berendezésekhez (pl.:telefonközpont) is külön hálózatot kellett építeni. A különféle rendszerek különféle csatlakozókat használtak, ezért nem voltak kompatibilisek egymással. A számítógép és az egyéb gyengeáramú hálózatok elterjedése szükségessé tette, egy olyan hálózat kifejlesztését, ami a különféle rendszerek hálózatát átláthatóvá teszi, és rugalmassá az egyes változtatásokra.

A strukturált kábelezési rendszer lényege, hogy minden csatlakozási pont ugyan olyan csavart érpáras kábellel van bekötve és ugyan olyan aljzatot használ. Mivel a legnagyobb érpárszükséglete a helyi számítógépes hálózatoknak van (LAN), ezért a használt alkotóelemek is a PC-hálózatok alkotóelemei.

A csatlakozási pontok egy Rack szekrénybe futnak be, és ott egy panelon egymás mellé kifejtve, feliratozva jelennek meg. A panel csatlakozóiról bárhová köthető a kiválasztott pont.

A szekrényben elhelyezhető az összes informatikai, távközlési, berendezés és az áramellátásához szükséges tápegységek, így egy jól átlátható, és könnyen variálható rendszert kapunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például egy aljzatra kiadható számítógép csatlakozás, vagy éppen telefonmellék is.

A csomópontok összekötése nagyobb sebességre képes átviteli úton történik. A sebességet meghatározza, mekkora adatmennyiséget kell továbbítani, egyszerűbben hány PC csatlakozó hely van a rendező szekrényben. A nagyobb csomópontokat optikai kábel köti össze, ami egy teljesen más technológia, mint a rézkábeles átvitel. Az adatot a fény továbbítja egy speciális kábelen, ezért az elektromos zavartatás, az áthallás és reflexió teljesen kizárt.

Stabil alap. A megfelelő működés alapfeltétele a minőségi hálózat. A hálózat összetettsége megköveteli a minőségi kivitelezést és a telepítés utáni tesztelést. Mérési jegyzőkönyvet kell készíteni minden egyes csatlakozási pontról. A mérés ellenőrzi a bekötés helyességét, az áthallási elleni védelmet, a csillapítást és az adatforgalmat.

 « Vissza az előző oldalra!

Vági és Fiai Kft. - MagyarVági és Fiai Kft. - NémetVági és Fiai Kft. - Angol