Elérhetőségek

Vági és Fiai Kft.

9700 Szombathely,
Jászai M. u. 30.
Telefon:
+36-94/511-026

Fax: +36-94/511-026
E-mail:
info@vagiesfiai.hu

Kamera rendszer

Gyakori kérdés, hogy IP vagy analóg kamera rendszert szereltessen e valaki. A nagyfelbontású analóg kamerák alkalmazása helyett mi az IP kamera rendszereket javasoljuk. Igaz, hogy annak telepítése jóval nagyobb hozzáértést igényel, azonban megéri ezt választani ha az ár-értéket vagy magát a minőséget tekintjük meghatározónak. Az utcai térmegfigyelés fogalmán túl a családi házas alkalmazási terület is egyre fontosabbá válik. A kép minősége, zavaroktól és zavartatásoktól mentes. Régen sem volt elképzelhető, hogy analóg kamerarendszerrel valóban hatékonnyan lehet tereket, utcákat részleteiben megfigyelni. Mára a családi házas ügyfeleinknek is ezt a minőséget ajánljuk.

 

Az analóg kamerák maximum 1-2 megapixel felbontással rendelkeznek az IP kamerák azonban ennél kezdődnek és fejlesztésük egyre dinamikusabb. A megfigyelni kívánt területet 1-2 db jó minőségű IP kamerával védeni lehet, ellenben egy sokszámú, de igazában a célnak nem megfelelő analóg kamerarendszerrel. Javaslatunk, hogy ha kevés is, de jól használható képünk, adatunk legyen. A kamerarendszer minősége egy nem várt esemény kiértékelésénél válik igazán fontossá. Ezt sokszoros tapasztalatból állítjuk. Persze, ha van rá lehetőség a kameraszám bővítése itt is fontos és sok esetben ajánlott.

 

Távoli elérés. ( PC, okos telefon, tablet )

A kamera rendszer bármely eszközről ( okos telefon, tablet , asztali pc ) lekérdezhető, elérhető. Nem csak az élő kép, hanem a felvétel is visszakereshető. Ennél a szolgáltatásnál javasolt egy gyors feltöltéssel rendelkező internet csatlakozás választása. Nem szükséges a költséges fix IP választása, a rendszer domain regisztrációval működik ingyen.

 

 

Professzionális nagyfelbontású analóg és IP kamerák, digitális nagykapacítású rögzítők / DVR /  vezérlők telepítése.

A videokamerás megfigyelőrendszerek feladata

Az egyik legmegbízhatóbb módszer a védekezésre, a személyes megfigyelés, mivel az emberi intelligenciára alapul. Egy megfigyelt eseménykor a fontos részletek kiemelését, azok kiértékelését, és az intézkedés mérlegelését az emberi agy végzi.


A videórendszerek a személyes megfigyelés korlátait tolja ki térben és időben. A kamerák számától függ a megfigyelt terület nagysága, minőségétől a részletek pontossága, a rögzített videofelvétel nagyságától pedig a megfigyelt időtartam.

A zárt láncú videórendszerek azonban csak akkor segítik hatékonyan a megfigyelést, ha azt hozzáértő szakemberek telepítették. Ha nem megfelelő a kamerák elhelyezése, ha rosszul kiválasztott fókusztávolságú optikát alkalmaztak, vagy ha a költségek lefaragása miatt egy olcsóbb rögzítőt helyeztek üzembe, akkor a rendszer csak bosszúságot okoz a megfigyelő személyzetnek és a tulajdonosnak.
Egy gondosan telepített rendszer azonban jelentősen növeli a megfigyelés hatékonyságát.

 

A megfelelő eszközök kiválasztása

Az optimális eszközkiválasztás fontos, hiszen a minőség növekedésével arányosan nő a berendezések ára is. A megfigyelt terület meghatározza, milyen árkategóriás eszközöket érdemes választani.
Számunkra a használhatóság a legfontosabb tényező egy rendszer kiépítésénél, hiszen az a rendszer a legdrágább, ami beüzemelése után nem használható. 
Felesleges azonban drága, vezérelhető speed dome kamerákat felhelyezni olyan helyre, amit pár (jól elhelyezett) fix kamerával is ellenőrizni lehet.

 

 

 

Kamera

Táplálás
Lehet 230V váltóáramú, 12V vagy 24V egyenáramú illetve IP kamerák esetén POE (Power Over Ethernet). Az alkalmazni kívánt kameratípus függ attól, hogy milyen távolságra kell kihelyezni az adott kamerát. Kültéri, vagy beltéri kamerák lesznek (fűtés).
Felbontás
Mértékét meghatározza, hogy milyen jellegű a megfigyelés. Elegendő a személyek vagy járművek mozgását figyelni, illetve a személyek arcát vagy a jármű rendszámát is felismerhetően akarjuk látni?
Fényérzékenység
A környezet fényviszonyaitól függ. Állandó a fényerősség, vagy változik? Megfelelő-e a megvilágítás, vagy szándékosan szeretnénk sötétben is működtetni?
Színes, vagy fekete-fehér(FF)?
Mivel a színes és FF kamerák ára már egyre jobban megközelítette egymást, a megfigyelni kívánt terep a meghatározó a kérdésben. Mekkora jelentősége van a színeknek? Éjszakai megfigyeléskor nem érdemes színes kamerákat használni, mivel az infafény szűrő nem adja át a színeket, de ott, ahol fontos a gyors beazonosítás (Pl: Barna hajú férfi, zöld kabátban, fekete nadrágban, piros sállal) csak a színes kamera jöhet szóba.

 

Optika

A szerelési tapasztalatunk során kialakult, hogy mindig olyan optikát alkalmazunk (Varifocal, Autoiris), amivel később rugalmasan be tudjuk állítani az esetleges változtatásokat.
Pl: Sokszor előfordult, hogy jelezték: "el kell fordítani a kamerát, és más területet kell figyelni." Ilyen esetekben sokszor a teljes korábbi beállítás felborul, hiszen megváltozhatnak a fényviszonyok, a megfigyelt terület távolsága, a terület szélessége. Fix optikák alkalmazása esetén, ilyenkor mindig cserélni kellene az optikát, míg az általunk használt optikákat csak át kell hangolni a feladatra csere nélkül, akár többször is.
Varifocal (Állítható fókusztávolság): A fókusztávolság függ attól, mekkora területet akarunk figyelni és az milyen távolságra van kamerától.
Autoiris: Az optikában lévő íris határozza meg, mennyi fény kerül a kamera fényérzékeny lapkájára. Az automatikus működéskor, sok fény esetén az íris összezárul, míg kevés fény esetén kinyílik, akár az emberi szem.

 

Kameraház

A kamerák védelme érdekében különféle házakat kell alkalmazni. A kültéri kameraházak amellett, hogy védelmet nyújtanak a nedvesség, por és a bogarak ellen, általában tartalmaznak fűtést is. A fűtés üzemi hőmérséklet tartományon belül tartja a kameraházat, valamint meggátolja a párásodást.
Speciális esetekben, ahol fokozott a rongálás veszélye alkalmazhatunk vandál biztos házakat, melyek ellenállnak a fizikai behatásoknak.

 

Átviteli mód

Videojel átvitel történhet koaxiális kábelen, csavart érpáron. A koaxiális kábelen elméletileg 80-100 m-t lehet áthidalni, de tapasztalatunk szerint ilyen esetekben legtöbbször már aktív videojel erősítőre és szűrőre van szükség a megfelelő minőség biztosítására. A kialakított gyakorlat szerint kb. 20 m feletti távolságnál már csak csavart érpárt használunk jelátvitelre akár 1km, vagy nagyobb távolságra is. A csavart érpáras videojel átvitelnek sok más előnye is van a koax kábeles átvitellel szemben.

Egy UTP Cat5-ös kábelen akár 4 videokamera jele átvihető, úgy hogy a jelek nem zavarják egymást. A csavart érpár jellegzetes tulajdonsága a közelvégi és a távol végi áthallások elleni védettsége. A kamerák vezetékezése ezért könnyebbé válik, valamint esetleges jövőbeni bővítésre számítva egyszerűbb tartalékot képezni.

 

Videómegfigyelő központ

A digitális technika gyors fejlődése lehetővé tette, hogy napjainkban szinte már csak digitális képrögzítést alkalmazunk. A rögzítés és a videojelek összefogása (multiplexer) legtöbbször egyetlen eszközben valósul meg.

 

A központok szolgáltatásai

Rögzítés merevlemezre: A videofelvétel digitalizálva és tömörítve kerül rögzítésre. A rögzítés időtartama függ a merevlemez méretétől, a kamerák számától, a mintavételezés gyakoriságától és a felvétel minőségétől. Nagy előnye, hogy nem kell cserélgetni a videokazettákat és gyorsan vissza lehet keresni az időpontokat.
Quadplex üzemmód: Három üzemmód (Felvétel, Visszajátszás, Élőkép, Hálózat) összefogását jelenti. A felvételek visszanézése közben nem kell leállítani a felvételt valamint, egy másik monitoron tovább nézhetjük az élőképet, vagy a hálózati elérést.
Videómozgás érzékelés: Kameránként beállítható mozgásérzékelő üzemmód. Maszkolható, tehát kijelölhetőek olyan területek a képen, melyeket nem vesz figyelembe. Riasztáskor indíthat felvételt, vagy megnövelheti a felvétel minőségét, feldobhatja a kamera képét külön monitoron és hangjelzést adhat a kezelőnek.
Riasztás bemenetek: Riasztórendszereknél használt érzékelők köthetőek a bemenetre, melyek ugyan olyan eseményeket igéznek elő mint a videómozgás érzékelésnél.
LAN kimenet, IP címzés: Számítógép-hálózatra köthető, ezáltal lehetséges a távoli elérés (Fix IP címes internetcsatlakozás esetén) a világ bármely pontjáról.


« Vissza az előző oldalra!

Vági és Fiai Kft. - MagyarVági és Fiai Kft. - NémetVági és Fiai Kft. - Angol