Elérhetőségek

Vági és Fiai Kft.

9700 Szombathely,
Jászai M. u. 30.
Telefon:
+36-94/511-026

Fax: +36-94/511-026
E-mail:
info@vagiesfiai.hu

Tűzjelző rendszer

Tűzjelző rendszer. Szerelünk Bosch, Aritech, Notifire típusú rendszereket. A tervezéstől a kivitelezésig vállaljuk ügyfeleink tűzvédelmét. A nem általunk telepített tűzjelző berendezések időszakos rendszeres karbantartása is lehetséges, egy előzetes állapotfelmérés után. A családi vállakozás (3 fő) lehetővé teszi számunkra az alacsony rezsiköltségeket.

 

Tűzjelző tervezőnk: Vági Zoltán villamosmérnök.

Kamarai azonosító és engedélyszámok:

http://www.mmk.hu/nevjegyzek?id=51868

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tűzvédelem

Jogi szabályozás


 

A tűzvédelmi berendezések létesítését az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) IV. fejezete szabályozza. A szabályzat pontosan meghatározza, milyen jellegű épületben kötelező tűzvédelmet kialakítani.

 

Tervezés

 

 

 

Az OTSZ Kötelezővé teszi, hogy a beépített tűzvédelmi berendezéseket meg kell tervezni és a terveket engedélyeztetni kell az elsőfokú tűzvédelmi hatósággal. A terveket csak az készíthet, akinek megvan az Országos Katasztrófa Védelmi Főigazgatóság (OKF) által kiadott engedélyszáma, valamint tagja a Mérnöki Kamarának és az adott évben szerepel a névjegyzékben tűzvédelmi tervezői jogosultsággal.

 

Bizonyítvány 3Bizonyítvány 2Bizonyítvány

 

Kivitelezés, karbantartás

 

 

 

A tűzvédelmi berendezések telepítését és karbantartását csak tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezheti el. A berendezések beszerelése után kivitelezői nyilatkozatot kell tenni, hogy minden a terveknek és az előírásoknak megfelelően lett beépítve. Oktatási jegyzőkönyvet kell készíteni, amely igazolja, hogy a személyzet elsajátította a berendezés kezelését, valamint Kábelmérési jegyzőkönyvet, ami a tűzjelző hurkok szigetelési és hurokellenállását tartalmazza. Az átadás után az tulajdonosnak karbantartási szerződést kell kötni, az üzemképesség megőrzése érdekében. A berendezések átvizsgálása negyedévente javasolt.

 

 

A tűzjelző rendszerek

 

 

 

Hagyományos rendszerek
A jelzéseket csak hurkonként lehet szelektálni. Egy hurkon több érzékelő is engedélyezett, de csak úgy, ha a hurok szakadása, vagy rövidzárlat esetén a központ hurokhibát jelez. Tűzjelzéskor a tűzet jelző hurkon lévő összes érzékelőt ellenőrizni kell. 
Árban sokkal kedvezőbb, mint a címezhető rendszerek, de csak olyan épületeknél szokták a tűzoltók engedélyezni, ahol egy esetleges tűzjelzésnél a felderítési idő rövid (kisebb épületekben, vagy könnyen átlátható raktár jellegű épületekben, ahol nagy egybefüggő terek vannak).
Analóg címzett rendszerek
A rendszer minden eleme saját címmel rendelkezik. A cím alapján nevet lehet rendelni minden érzékelőhöz a központban, így tűzjelzés esetén a kezelő személy azonnal megtudja, honnan jött a tűzjelzés (pl.: Tűzriasztás-101.szoba). Az események felderítésének az ideje ezáltal nagyon lerövidül, a tűzeseteket és a hibákat gyorsan meg lehet szüntetni.

 

 

 
 

 

A digitális technika a címezhetőségen kívül sok más, hasznos szolgáltatást is lehetővé tesz.

 

 

 

  • Egyszerű bővíthetőség: Új eszközök telepítése egyszerű, mert a meglévő hálózatra kell csak rácsatlakoztatni, és a rendszer automatikusan felismeri.
  • Nagyobb biztonság, üzemképesség: a hurkok kétoldali táplálásúak, ami azt jelenti, hogy vezetékszakadás esetén a másik oldalról is keresni kezdi az eszközöket. Egy teljes szakadás után is 100%-an üzemképes marad a rendszer.
  • Szennyezettség mérés: Folyamatosan méri az optikai füstérzékelők szennyezettségét, ennek segítségével pontosan beállíthatjuk a riasztási szinteket, és feltérképezhetjük a szennyezettebb helyiségeket.
  • Előriasztás: Ha valamelyik füstérzékelő egy bizonyos szennyezettségi szint főlé kerül, akkor először előriasztást jelez a központ, így elkerülhetők a téves riasztások nagy része.
  • Tesztfunkciók: Minden eszközről diagnosztikát lehet készíteni, amivel a működését ellenőrizhetjük.
  • Eseménytár: Nagyméretű eseménytár, ami akár évekre visszamenőleg tárol minden eseményt.

 

 

 

Érzékelők

 

 

 

Optikai füstérzékelő
A tűz korai szakaszában megjelenő füstöt érzékeli, egy beépített optikai adó-vevő pár segítségével.
Hősebesség érzékelő
Egységnyi idő alatt végbemenő hőmérséklet növekedést érzékel.
Hőmaximum érzékelő
Egy előre beállított hőmérsékletértéket figyel, és riasztást ad, ha a mért érték azt meghaladja.
Vonali hőérzékelők
Hőérzékelő kábel, ami egy beállított hőmérséklet túllépésekor riasztást jelez (nem visszaállítható).
Vonali füstérzékelők
Optikai adó-vevő pár, egy vezérlő és jelfeldolgozó egységgel. Az adó által kibocsátott jel szintjét és a változás paramétereit figyeli.
Aspirációs füstérzékelő
Különlegesen érzékeny füstérzékelő, ami úgy működik, hogy a védett tér levegőjéből folyamatosan mintát vesz, és azt teszteli.

 

 

 
 

Modulok

 

 

Hurokbővítő modul
A maximális hurokellenállás, az érzékelők nagy száma, teheti szükségessé a tűzjelző központok hurokbővítőjének használatát.
Vezérlő modul
A tűzriasztáskor szükséges automatikus folyamatokat lehet beállítani általa. pl.: tűzoltósági átjelzés indítása, tűzgátló ajtók zárása, füstelvezető ablakok nyitása, liftvezérlés stb.
Nyomtató modul
Az események azonnali kinyomtatását teszi lehetővé.
Kommunikációs modul
A tűzoltósági bejelzést teszi lehetővé.

 

 


« Vissza az előző oldalra!

Vági és Fiai Kft. - MagyarVági és Fiai Kft. - NémetVági és Fiai Kft. - Angol